Hayatın içinde bazen yaşamı tehlikeye sokan acil durumlarla karşılaşabiliriz. Böyle acil durumlarda yaşam ve ölüm arasındaki zaman bazen bir kaç dakikayla ölçülür. Bu bir kaç dakikalık zaman diliminde yapılabilecek ufak tefek bazı müdahaleler çoğu zaman hayat kurtarıcıdır. Veterinerinize ulaşıncaya kadar veya veterinerinize ulaşamayacağınız bir durumda bu küçük detaylar ve ilk müdahale sayesinde hayati tehlike yaratabilecek bazı durumlara engel olabilir ve küçük dostunuzun hayatını kurtarabilirsiniz.

Dikkat ! İlk yardım sırasında en temel kural sakin ve soğukkanlı olmaktır. Aksi halde çok fazla zaman kaybedip, telaş ve heyecandan yanlış ve eksik uygulamalarla fayda yerine zarar verebilirsiniz. Unutmamalısınız ki sizin yapacağınız ilk yardımdaki amaç hastayı tedavi etmek değil, ilk andaki hayati tehlikeyi önlemeye çalışmaktır. Bu ilk bir kaç dakikalık müdahaleden sonra ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka veteriner hekim müdahalesi gereklidir. İkinci temel kural ise müdahale ettiğiniz petten gerektiğinde kendinizi korumaktır. Çünkü müdahale gerektiren durum sırasında hasta bilinçsiz davranışlarda bulunabileceğinden, siz sahibi bile olsanız sizi tanımayabilir. Gerektiğinde çevrenizden veya veteriner hekiminizden yardım isteyin yada ağzını bağlamayı ihmal etmeyin. Bu ona hiç bir zarar vermeyecektir.

Özellikle tüm pet sahiplerinin bir ilk yardım çantası bulundurması gerekir. Eğer mümkünse ilk yardım çantasından iki tane hazırlayarak birisini arabanızda diğerini de evinizde bulundurun. İlk yardım çantasının içinde olması gereken malzemeler,

  • Enjektör (gerektiğinde ilaç içirmek için), makas, cımbız veya pens,
  • Turnike, tampon, sargı bezi, pamuk, flaster
  • Dijital bir termometre ( mümkünse klasik civalı termometreleri kullanmayın)
  • Antiseptik bir solüsyon ( Biokadin, Zefiran gibi )
  • Antibiyotikli bir merhem ( Terramycin merhem, Furacin pomad gibi )
  • Antihistaminik pomad veya tablet
  • Amonyak

Juen Pet Bilgi Portalı

 

Visits: 101